De fem silketrykkene i serien Stedsnavn på folkemunne med tilknytning til militær aktivitet viser kart over Norge med kallenavn på steder, landemerker, fjell, innsjøer, bygninger eller veier som har tilknytning til Forsvaret, krigshistorie og militær aktivitet. Navnenes opprinnelse spenner fra 1940-tallet til våre dager, og er samlet fra lokale informanter og skriftlige kilder. Det uformelle og folkelige språket forteller om hvordan den militære tilstedeværelsen har satt spor i omgivelsene og hvordan den huskes i sivilsamfunnet.
Historiene bak stedsnavnene er gjerne at de har oppstått spontant som beskrivelser av infrastruktur og hendelser knyttet til andre verdenskrig, den kalde krigen, det norske Forsvaret og NATO, samt en del navn som handler om assosiasjoner til andre steder i krig eller konflikt.
Stedsnavnet som markerte starten på prosjektet, er «NATO-fjellet», også kjent som «NATO-toppen», en liten fjelltopp i Stø i Øksnes ikke langt fra der jeg vokste opp. Navnet refererer til en kystradar på denne fjelltoppen. Det samme stedsnavnet finnes også andre steder, for eksempel i Honningsvåg ved Luftforsvarets kontroll- og varslingsstasjon, som var en del av NATOs Nadge-system. Et annet eksempel er «Kaninstasjonen», Forsvarets forsøksstasjon i Vadsø, der én av forklaringene på navnet er knyttet til begrepet «forsøkskanin», som peker mot forsøkene som ble foretatt på installasjonen. Mange av stedsnavnene i kartene, som «Fangeleiren», «Radiohula», «Peilaren» og «Blodvegen» viser til aktiviteter som fant sted under andre verdenskrig, og flere av dem peker mot mørke kapitler i krigshistorien, som «Russergrava», Oppdal sovjetiske krigsgravplass, hvor sovjetiske krigsfanger fra fangeleiren på Furuly er gravlagt. En annen kategori stedsnavn på kartene viser til kriger og konflikter i andre deler av verden. Navn som «Golanhøyden» og «Korea» finnes for eksempel mange steder i landet, og det samme gjelder «Burmavegen», som også er et offisielt navn på veier flere steder.
Kartet over Nord-Norge er fra prosjektet Tilstedeværelse, laget på oppdrag for KORO og Evenes flystasjon/Forsvarsbygg, 2022. De påfølgende verkene til serien ble laget i 2024 og første gang vist i utstillingen Avskrekking og beroligelse, Festspillutstillingen 2024, på Bergen Kunsthall.
Produksjon:
Researchassistenter, stedsnavn: Linn Heidi Stokkedal, Anna Näumann, Tiina Portti, Maud Pold
Tekstkonsulent: Audun Lindholm
Trykk: Trykket i samarbeid med Daniel Persson på Trykkeriet i Bergen
Oversettelser: Marit Breie Henriksen (nordsamisk), Mari Keränen, Kainun institutti – Kvensk institutt (kvensk), Lucy Moffatt (engelsk)
Støttet av: Bergen Kunsthall, Billedkunstnernes Vederlagsfond, Kulturrådet og Regionale prosjektmidler fra Kunstsentrene i Norge (2024), og KORO (2022)
Stor takk til alle samarbeidspartnere og alle som har bidratt med kunnskap om stedsnavn og lokalhistorie.